Tunnista verkkotunnusten vedätys

Aika ajoin uusia yrittäjiä ja miksei vanhoja konkareitakin, yritetään, jos ei suoraan kusettaa, niin ainakin vähän vetää höplästä. Nämä veijarit luottavat siihen, että yritys ei ole perillä verkkotunnusten hinnoittelusta ja siitä, että yritys ei tiedä mistä verkkotunnuksia voi varata.

Tässä blogissa kerrotaan selkeät ohjeet, miten jokainen voi selvittää, onko joku verkkotunnus oikeasti varattu vai ei ja mitä sellainen kustantaa. 

Yleensä tarina alkaa sillä, että joku kiltti myynti-immeinen Suomen Savosta soitteloo ja haluaa auttaa pahaa ulkomaan koijaria vastaan, joka aikoo ostaa tai on jo ostanut verkkotunnukset bisneksesi nimellä ja brändin hakusanoilla. Mutta nyt on mahdollisuus napata ne itsellesi, nimellisellä vuosihinnalla. 

Syy, miksi tämä on yleensä vedätystä, on se, että verkkotunnuksia ei voi varata "varastoon" ilman kustannuksia. On aika riskibisnestä ostaa useita verkkotunnuksia ja yrittää myydä niitä eteenpäin.

Tarkista verkkotunnusten saatavuus ja hinta

Useimmissa tapauksissa koko tarina on keksitty ja verkkotunnukset ovat oikeasti vapaana.

Voit esimerkiksi hakea vapaita verkkotunnuksia https://www.hostingpalvelu.fi/asiakkaat/domain-verkkotunnus-haku - sivun kautta. Haku näyttää sinulle kaikki vapaat domainit hakemallasi nimellä. On todennäköisempää, että mainitut verkkotunnukset ovat vapaana, vaikka myyjä väittäisi niiden olevan jo varattuja.

Samasta osoitteesta löydät myös hinnat. Halvimmillaan tunnuksia saa 5 euron vuosimaksulla, mutta kuitenkin alle 20 euron vuosimaksuilla.

Rekisteröinti ei ole rakettitiedettä

Kuka tahansa voi muutamassa minuutissa varata verkkotunnuksen, joten siitä ei kannata maksaa. Pelkkä verkkotunnus voidaan suoraan uudelleenohjauttaa varsinaiselle sivustollesi. 

Tunnista huijaus

Verkkosivujen tunnuksista ei tehdä erillisiä hakemuksia, eikä niitä käsitellä manuaalisesti, vaan ne rekisteröidään heti. Tämän vuoksi kukaan palveluntarjoaja ei voi lähestyä yritystäsi viestillä "olemme vastaanottaneet hakemuksen domain-nimi - päätteen hakemisesta, mutta tarjoammekin tätä sinulle."

Toisin sanoen, yhteydenotot koskien mahdollisuutta rekisteröidä joku tunnus jonkun toisen ohi, ei ole. Tällöin se on edelleen vapaana. Nappaa sinä ne heidän nenän edestä mieluummin. Ja halvemmalla.